Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.05.2010 10:15 - сомът
Автор: peshkoto Категория: Хоби   
Прочетен: 5952 Коментари: 0 Гласове:
0



От 1200 вида сомообразни в Европа са познати само няколко вида. В реките и езерата на Европа обитават само пет вида. Два вида от семейството на багариевите сомове(туркестански и арменски), два вида евроазийски(нашият обикновен и гръцкият парасилур Аристотел и американския(т.нар каналенсом).

Каналният сом е докаран в Европа през 1985 година от северна амерерика. Истината обаче е, че европейският сом, който е най-разпространен е най-големият от всички видове. През 1918г в река Десна е хванат сом 256 кг. През 1937 във волга е уловен 162 кг сом, а на Днепър е уловен рекордният сом от 300 кг, с дължина 5 метра. На север сомът не живее, среща се само в някой части на Финландия, а на юг до Мала Азия и Каспийско море. Първоначално сомове не е имало и в Западна Европа, но той успешно се е аклиматизирал във Франция и Испания, а сйщо и в Англий където през последните години е обект на спортен риболов.

 

Начин на живот

 

Есента със захлаждането на водата в края на септември сомовете се събират в така нар. “зимни ями” по дъното, където без да се хранят прекарват зимата. През това време се забавят всичките им процеси на обмяна на веществата и те изпадат във вцепенение. През това време те са лесни за ловене от бракониерите, а също така са много атакувани и от пиявици.

С настъпването на пролетта сомовете се пробуждат от зимния сън и стават активни. В зависимост от времето това става в началото на март-април. Първият месец след зимния сън, сомовете са най-активни. През това време те са движат много и активно се хранят. Често сомовете рязко изплуват на повърхноста, което отново се дължи на пиявиците, които ги мъчат. Знае се, че пиявиците лошо понасят промяната в налягането. Освен това хрилете на сомовете са много чувствителни и те не понасят когато водата е мътна или замърсена. Затова пролетта те често напускат мътните от снеговете реки и се навлизат в притоците, които са по-бистри и чисти. До седмица след пробуждането по един или друг начин сомовете се освобождават от паразитите. По това време температурата на водата вече е достигнала до 8 градусяа и сомът започва още по-активно да се храни. През това време си хвърлятг хайвера повечето шаранови риби, които са основният порцион на едрите сомове. В края на април, началото на май сомовете вече охранени и набрали сила започват да се размножават. Това става по плитките места, покрити с водна растителност. В зависимост от температурата на водата делението на хайвера става за 3-до 5 денонощия. В това време мъжкият сом пази гнездото от риби, които ядат хайвер. Перидът на мръстене и пазенето на гнездото трае през май и юни. В началото на юли хищникът напуска местата за мръстене и преминава в големите дълбочини. От края на август и през септември започва есенния преход на сома към местата за зимуване. Тези които живеят в реки обикновено се насочват към по-дълбоките язовири и езера.

 

Хранене

 

На практика сомът е активен и се хране основно в пролетно-летния период. Но нивото на неговата активност и обектите на хранене са различни през различните месеци. В активния си период оосновната храна на сома са дребните и едри риби и жабите. Прословутата любов на сома към жабите е силно преувеличена. През пролетно-летния сезон половозрелите сомове с дължина от 75см и повече консумират храна която често надхвърля 4% от теглото им за денонощие. Принципно в ранна пролет се хранят активно по-дребните сомове, а по-едрите екземпляри стават активни през лятото.

 

Как сомът се храни

 

Всеизвестно е, че сомът е хищник, при това нощен. Според общоразпространеното мнение сомът чака в засада своята плячка. Стои неподвижен и мърда с мустаци, които наподобяват червеи и когато рибата се приближи атакува стремително своята жертва.

Това разбира се са пълни глупости. Първо мустаците на сома не могат да мърдат, защото за целта вътре в тяхтрябва да има мускул, какъвто няма. Освен това сомът не може стремително да атакува, тъй като е бавно-подвижна риба. Начинът на хранене на сома е прост. Тази риба има голяма глава. Когато тя си отвори устата се получава много силен вакум, който засмуква вода и риба.

Това съм наблюдавал нееднократно в аквариум. Отглеждахме едни 2-килограмов сом, когото хранехме с дребни костурчета. През деня костур

Четата и сомът живееха заедно. Но вечерта картината се променяше. Сомът тръгва в тъмнината с наперени мустаци да търси своите жертви. Костурчетата не го виждат в тъмното и стоят неподвижно. Рано или късно той докосва някоя от жертвите си с мустаците и тогава се чува един особен звук(щракане(, след което костурчето просто изчезва. Сомът отваря уста и засмуква своята жертва заедно с водата. Но това става толкова бързо, че човешкото око не успява да го проследи. След това сомът спира, правми няколко глътателни движения и продължава лова.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: peshkoto
Категория: Хоби
Прочетен: 179113
Постинги: 10
Коментари: 11
Гласове: 4
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031